Gewoon doen!

januari 17, 2017 0 Door Guido Hulshoff

Haaksbergen is een beetje in rouw. De eerste ijswedestrijd op natuurijs kan niet doorgaan omdat het ijs net niet de 3 cm dikte heeft bereikt. En het dooit alweer overdag. Nee, echt winter wil het niet worden. Wel koud, nat en soms gladheid en sneeuw (wat dan gelijk groot nieuws is), dat is het wel. Wanneer was de laatste echte koude wintern? 2012, toen er nog klassiekers op ijs werden georganiseerd, zoals de veluwemeer tocht. Elfstedenkoorts is er al jaren niet meer. Maar het zijn altijd sappige gesprekken.

Moet je wel beter zijn; een flinke griepgolf treft  het land. Mijzelf incluis. Had ik niet gedacht. Met mijn smoothies zou het toch goed moeten gaan maar nee. Nu had ik ook teveel kou om me heen, vooral tijdens de veiligheidstraining, waarin we gekidnapt werden (door acteurs), en we een uur in een koude tent moesten zitten. Vroeg ik voor de hele groep om truien, dat was een good try kreeg ik te horen. Maar iets te vroeg. De acteurs waren fantastisch. En er was een zieke collega die ons lekker aanstak. Wel boeiend zo een training. Al zal het in het echt net weer anders zijn. Dan ga je misschien lachen als je bedreigd wordt, uit nervositeit. Maar je leert het herkennen en je kalmeren, door ademhaling enzo. Dat was een mooie takeaway iut deze cursus. En een kalashnikov vasthouden is ook best leerzaam. En herkennen hoe iemand zo een geweer vasthoudt is ook leerzaam, zo herken je of iemand ervaren (lees: gedisciplineerd) is. Kan het nodig hebben als ik straks weer eens naar Kenia ga. Voor wat budget werk, capacity building en natuurlijk om mijn nichtje en petekind te zien. Erg leuk. Maar eerst beter worden en werken aan andere projecten. Als je thuis bent hoor je ook weer andere dingen, zoals de verwikkelingen rond Donald's Trump's inauguratie 20 januari. Dan gaat de wereld aardig veranderen. Meer pro Russisch, pro Israel. Europa zal minder hebben aan Amerika komende tijd. Navo evenmin. Echt a gamechanger. Maar for the better? Dat valt te bezien. In ieder geval is er wel een interessante periode aangebroken. Denk aan de first Familiy. Ivanka Trump is een powerlady die veel invloed kan hebben als First Daughter. Het wordt zo een family affair. En al die eigengereide adviseurs, van dubieuze huize. Kijken waar ze mee komen. in ieder geval zit ie op een historisch lage approval rating nl 40% (Obama destijds 84%).

Hier wordt het spannend met wie de grootste partij wordt. Wie sluit wie uit? Wie doet het met wie? Wie mag meedoen aan de debatten (misschien voor het eerst zonder de PvdA!).  Never a dull moment. En intussen zitten tienduizenden vluchtelingen in de kou op Lesbos, Samos, Belgrado, noord Griekenland. Echt treurig. Denk hoe jij dat zelf zou doorstaan. Weet niet hoe sterk ik zou zijn. Echt moeilijk te verteren. Hoorde laatst zangeres Laura Jansen op de radio. Die heeft alles achter zich gelaten en helpt met haar stichting nu op Lesbos. Wat een topvrouw. Zo down to earth, gewoon doen. Mooi motto voor 2017.