Gelukkig nieuwjaar!

januari 2, 2018 0 Door Guido Hulshoff

Onder de jaarlijkse klanken van de top 2000 telden ik en heel Nederland af naar 31 december, middernacht. Hele tijdzones waren al eerder. Hier werd het een natte, winderige jaarwisseling. Maar als een wonder werd het rond 12 uur rustiger weer en droog. Ik had eindelijk weer eens stevig vuurwerk aangeschaft, dus dat kreeg alle kans te schitteren en knallen. Houten zal zich vast nog herinneren, deze monumentale vuurwerkshow in de Troubadoursborch. Een aantal publieke

vuurwerkshows werd afgelast of versoberd maar gelukkig bleef het nationale aftelmoment aan de Haagsche hofvijver intact. Het schijnt dat er meer vuurwerk dan ooit is gekocht, zo'n 40 miljoen, een verdubbeling denk ik sinds de eeuwwisseling. Al is een groeiende meerderheid voor het afschaffen van (een deel van) het particulier vuurwerk. Zoals mijn onderbuurman die het allemaal maar niks vind. Ik wil nog éen keer de sensatie voelen van zelf vuurwerk aansteken. Zoals vroeger in Empel toen we een pakketje van 10 gulden mochten kopen. En de dag erna onontstoken vuurwerk zoeken, biddend dat het droog zou blijven. Gevaarlijke dingen uithalen zoals een tennisblik op een strijker… 20 m de lucht in ging die. Tja, jeugdsentiment. Al is het tegenwoordig wat serieuzer. Zelfgemaakte bommen leiden zelfs tot doden, zoals gisteren in Swifterbant. Wat een ellende. Ook dat gezin dat twee kinderen zag verbranden in Emmen al was dat niet door vuurwerk, uitermate tragisch. Past wel in deze somberste maand van het jaar, die december 2017 was. De zon was nauwelijks tevoorschijn gekomen. Al is dat van iets andere orde. Maar vergeleken met USA en Canada is het niks, daar daalde het kwik tot onder de -30 graden.

Moet denken aan een vriendin in Toronto die moet klappertanden, daar ze uit Peru komt en alles onder 10 graden al steenkoud is… een goed voornemen dient zich aan haar snel te appen hoe het gaat. Zo geldt dat meer mensen wier contacten ik weer moet opwarmen. Het woord van het jaar is trouwens ' plofklas'. Geen plofkip of plofkraak maar plofklas. Te grote klassen, die een leraar niet meer aankan. Kennelijk hebben veel leraren gestemd want het woord is weinig gebruikt. Gender neutraal en fipronilei bijvoorbeeld veel vaker. Online stemming gaf 'app-ongeluk'. Veel betere keuzes volgens mij. Maar het neemt niet weg dat de leraren een punt hebben en zich terecht roerden in dit jaar. Het niet erg sociaal-christelijke kabinet blijft er vooralsnog doof voor. Ik voorspel groot verlies in maart, en veel zetels voor de lokale partijen, iets minder winst voor FvD en redelijk voor SP en de andere randpartijen zoals de PvD en 50plus. PVV lijkt op zijn retour. maar in ieder geval, nog meer versnippering dus. Het kabinet maakt 't ernaar. Ronduit domme keuzes zoals die dividendbelasting, verhoging laag BTW tarief en verlaging Wajong lonen, het zijn maar een paar maatregelen die nauwelijks sociaal te noemen zijn. Genoeg munitie voor de oppositie en in deze tijd van emoties en mensen die nieuws alleen via sociale media krijgen, is het nieuws vaak overdreven evenals de reacties. Om nog maar te zwijgen over nepnieuws. Dit gaat alleen maar erger worden in 2018. Alternatieve waarheden zijn op gelijke voet gekomen met echt nieuws. Factchecken is leuk maar niet meer nuttig, mensen geloven wat ze willen. Autoriteit bestaat niet meer. Hopelijk leidt het niet tot grote ongelukken in 2018… Gelukkig nieuwjaar! In ieder geval is één voornemen al ingelost, namelijk meer schrijven van blogs. Dit is er alvast éentje.