Bed, bad en brood

april 18, 2015 0 Door Guido Hulshoff

Bed, bad en brood. Logisch. Eerst naar bed, dan een douche (of bad voor de luxe versie), en een ontbijtje. Al zou je als illegaal na een week zonder wassen misschien beter gelijk een douche nemen. Zou ik doen. O ja, en warme maaltijd is inclusief maar dat staat er niet bij. Terecht. Asielzoekers die op straat zwerven krijgen dan even wat warmte en aandacht. Anders krijg je "zwervende types" op straat, zo zei Jozias van Aartsen, burgemeester van Den Haag. Ja, hou dan moeders en kinderen binnen. Typerend voor hem. Maar het klinkt uit de mond van een VVD’er toch redelijk zachtaardig.

Anders dan types als Zijlstra en Kamp, die nu naarstig met PvdA onderhandelen om een oplosssing te vinden voor de kwestie of het Rijk hiervoor een voorziening moet treffen. Immers, het zou, vindt de VVD, een aanzuigende werking hebben, en staat ook niet in het regeerakkoord.  Wie had gedacht dat op dit onderwerp zelf een crisis dreigt. Iets wat al jaren speelt, nu zo hoog spelen. Het zal toch wel worden opgelost, want voor de geschiedenisboekjes wil je niet op je geweten hebben dat je struikelt over illegalen. Op een dergelijk kil standpunt vallen is niet fraai als VVD, die anderzijds als de dood is dat er kiezers weglopen naar de PVV als ze wel toegeven. Het tekent de verharde profileringsdrang na de Statenverkiezingen. Ieder berijdt nog meer zijn stokpaardjes, de VVD op asielzoekers (grenzen dicht), de PvdA op topsalarissen (ABN AMRO bonus). En dan nu profiel zoeken met nachtelijke ruzies, over de rug van illegalen, iets wat al jaren speelt. Dat kan ook niet goed gaan eigenlijk. Spannende week volgt nog.

Inmiddels vergaan er regelmatig boten vol vluchtelingen op de Middelandse Zee. Dat is wel heel veel bad ineens. Bijna ondraaglijk, zeker gezien de huis tuin en keuken problemen bij ons. En een enorm dilemma voor Europa. Want hoe meer je er red, hoe meer er ook komen. Hartverscheurende verhalen in veelvoud. Denk aan de 10 tal christenen die overboord werden gegooid toen ze tot God wilden bidden. Moest Allah zijn, stupid! klap, plons, dood. Echt gruwelijk. En als ze het dan al redden in Italie te komen, dan wacht vaak meer doffe ellende. Als je al werk vind, is het tegen een hongerloontje. Je wordt als een nobody behandeld. De man op TV bijvoorbeeld, die wel werkte maar al weken geen loon kreeg. En toen ie dat kenbaar maakte, kwam hij op een zwarte lijst, zodat ie niet meer wordt aangenomen. Hij heeft heimwee naar Afrika. Dan moet het wel heel zwaar zijn. Maar daar is het zo mogelijk nog erger.

Het gaat hier om menselijke waardigheid. Omdat je toevallig in het verkeerde land geboren bent, ben je een dubbeltje en zul je nooit een kwartje worden, laat staan een gulden..of euro. Dat is zo onrechtvaardig. Het is wij tegen zij. Ingroup versus outgroup. Net zoals bij de rellen in Zuid Afrika dezer dagen tegen arbeidsimmigranten. Ook zo wij tegen zij. Alles hangt op goede informatie. Afrikanen die denken dat Europa een paradijs is: leugen. Zuid Afrikanen die denken dat immigranten hun banen inpikken: leugen. En zo veroorzaken mensen door eigen naiviteit (vluchtelingen) of domheid (Zuid Afrikanen) narigheid, voor henzelf respectievelijk hun medemens. Tragisch. Daarom, als die sloebers dan berooid na een Keulse reis bij ons geraken, of zijn afgewezen en weg moeten, laten we het dan nog niet erger maken en hun een trap na geven. Geef ze toch hun bed, bad en brood. Beschamend om daarover zo’n ruzie te maken.