Nieuw begin

januari 2, 2016 0 Door Guido Hulshoff

1 januari 2016. Tijd om opnieuw te beginnen. Mooi, want 2015 komt namelijk zeker niet in de top 10 van fijne of hoopgevende jaren. 2016 zal ongetwijfeld niet veel anders zijn. Nog meer vluchtelingenen verrechtsing van de politiek, meer spanning in het Midden-Oosten, Rusland dat meer agressie toont, aanslagen…? Niet erg vrolijke vooruitzichten. Maar 2016 geeft ook nieuwe kansen. Tijd voor verandering! Zoals de maatregel dat winkels geen gratis plastic tasjes meer mogen verstrekken, op een paar uitzonderingen na. Zoals de tasjes bij de groenteafdeling, die je natuurlijk ook pardoes voor andere boodschappen kunt gebruiken. Maar goed, zo zijn wij niet, toch. Het gros zal dus automatisch meewerken de plastic massa te beperken. Dat is alleen maar goed voor het milieu. Zo wordt een goed voornemen van mij al werkelijkheid.

Wat ook verandert zijn de tijden van tv en radioprogramma´s (zo onhandig…),alsook het opheffen van de onvolprezen radio 6. Heerlijke jazz, blues en funk… maar nu uit de ether, gevalletje van te weinig luisteraars. Ook de Zwarte Lijst behoort dus tot het verleden vrees ik. Foute naam, zeggen critici maar de beste jazz kwam toch echt van zwarte mensen…negers dus. Of Tukkers, zoals Herman Finkers pas nog zei in zijn oudejaarsconference. Domme heikneuter schijnt dat te betekenen. Zo worden zij uit Twente genoemd, en trots dat ze zijn. Toch wat negatiever dan neger, wat welbeschouwd een vrij neutraal woord is, namelijk betekent het letterlijk ´glanzend zwart´, zo heb ik begrepen (denk aan negro in het spaans). Niet erg toch? Finkers stelde voor om dan maar van term te wisselen. Doen we! Prachtmuziek leveren die Tukkers bovendien. Denk aan B.B. King, Etta James en Ella Fitzgerald. Of Natalie Cole die gisteren is overleden. Wat een rijkdom, trots moet je zijn als je Tukker bent! Maar nee. De term 'Tukker', pardon 'neger' mag niet meer van het Rijksmuseum, en Zwarte piet mag ook niet meer, bijvoorbeeld. Discriminatie. Kan zijn maar Tukkers zijn het, die anti piet(luttig) lobby. Maar goed, dat is over and done. De feestdagen zijn weer achter de rug, dus de discussie is weer even geluwd. Bij ons dan. Niet in de VS waar er inderdaad een probleem is met discriminatie van Tukkers. Serieus. Wordt vervolgd.   

Ook nieuw is dat Nederland voorzitter wordt van de Europese Unie. Hopelijk valt het kabinet niet in die periode. Zowel in Den Haag als in Brussel is het doel 'de boel bij elkaar houden'. Een weg met voetangels en klemmen. Denk aan het referendum over de Oekraine. Een 'nee' is uiterst pijnlijk voor de voorzitter…en er wordt dan ook niks mee gedaan. Intussen gaat de vluchtelingenstroom door, een van andere hete hangijzers. Een 'tsunami' heet dat voor sommigen. Al zou dat inhouden dat na verloop van tijd die stroom zich weer terugtrekt, wat te betwijfelen valt. Toch snap ik de protesten wel. Waarom worden er in kleine dorpjes van bijvoorbeeld Tukkers soms hetzelfde aantal asielzoekers geplempd? Midden in de Melkunie-weilanden, met een karakteristiek kerkje op de achtergrond. Die pittoreske rust wreed verstoord door potentiele verkrachters en terroristen. Dat kan toch niet mensen. Denk toch aan die brave burgers, wat zullen die het zwaar krijgen. En wat zullen de huizen in waarde dalen. Daarbij valt vluchten voor een oorlog toch mee. Echt, ik heb best begrip. En inderdaad, waarom ontspringen sommige grotere gemeenten geheel de dans? Te kleine anonieme kantoorkolossen of gebrek aan lege scholen? Immers, het moet zo grootschalig want goedkoop mogelijk. Zo wordt ook dit probleem uitgedrukt in geld. Tuurlijk, is best belangrijk maar groot gelijk heeft Burgemeester van der Laan dat meer gemeenten vluchtelingen moeten huisvesten, ook al is het een relatief kleine accomodatie. Niet om de protesten van xenofobe heikneuters zoals in Steenbergen te vermijden, maar vanwege de kwaliteit. Naast een verstandig beleid en beheerste instroom. Realistisch moeten we blijven, er zijn grenzen. Letterlijk ook. Een politiek mijnenveld dit probleem. En PVV wordt daarom straks de grootste partij. Zo ironisch is het lot van de vluchtelingen. Maar goed, alles beter dan Assad zullen ze zeker weten.